Universiteto studentų nuostatos į numatomąkarjeros ir šeimos konfliktą - Pociūtė, Birutė; Krancaitė, Erika (Acta Paedagogica Vilnensia, 2011)
Docentė socialinių mokslų daktarė Vilniaus universiteto Bendrosios psichologijos katedra Universiteto g. 9/1, LTLT-01513 Vilnius El. paštas: birute.pociute@fsf.vu.lt Magistrantė Vilniaus universiteto Bendrosios psichologijos katedra Universiteto g. 9/1, LTLT-01513 Vilnius El. paštas: erika.kranc@gmail.com Karjeros ir šeimos konfliktas – dilema, su kuria susiduria dauguma jaunų žmonių. Šiuolaikinė šeima turi skirti daug dėmesio ir pastangų suderinti neretai tarpusavyje konkuruojančius pasirinkimus: karjera ar šeima. Šio tyrimo tikslas buvo ištirti studentų nuostatas į numatomą karjeros ir šeimos konfliktą, sąsajas su profesiniais ir šeimos planais. Analizuojant tyrimo rezultatus, buvo išskirtos trys nuostatų į numatomą karjeros ir šeimos konfliktą rūšys: 1) prioritetas šeimai – orientacija į šeimą; 2) prioritetas karjerai – orientacija į karjerą; 3) prioritetas karjeros ir šeimos derinimui – orientacija į derinimą. Tyrimo rezultatai parodė, kad nuostatų į numatomą karjeros ir šeimos konfliktą formavimuisi turi įtakos studentų lytis, studentų šeiminė padėtis, pasirinkta specialybė. Nuostatos į numatomą konfliktą veikia studentų ateities planus: rinktis šeimai palankų“ darbą, siekti karjeros perspektyvos ar derinti abu siekius.