Iššūkis profesiniam orientavimui – naujos profesijos darbo rinkoje - Nazelskis, Eugenijus (Acta Paedagogica Vilnensia, 2011)
Socialinių mokslų daktaras Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokykla Saulėtekio al. 22, LTLT-10225 Vilnius Tel. (8 5) 236 68 89 El. paštas: e.nazelskis@gmail.lt Straipsnyje nagrinėjamas profesinio orientavimo visuminės reikšmės didėjimas darbo rinkos sąlygomis. Pagrindžiama, jog profesinio orientavimo teorinės ribos plečiasi, nes darbinės veiklos organizacijos tampa neatsiejama visos profesinio orientavimo sistemos dalimi. Akcentuojama, jog vykstančių pokyčių sąlygomis aktualėja naujų profesijų įtraukiamas į darbo rinką. Profesijų kaita, naujų profesijų atsiradimas darbo rinkoje, asimetrija tarp darbo pasiūlos ir paklausos – papildomi profesinio orientavimo iššūkiai. Atsižvelgiant į naujų profesijų prognozavimo ir įtraukimo į darbo rinką svarbą, straipsnyje konceptualiu lygmeniu pateikiami siūlymai, kaip panaudoti daugiamates informacines duomenų bazes ir OLAP technologiją.