Statistinių metodų taikymo edukologiniuose tyrimuose klaidos - Januškevičius, Romanas; Pumputis, Dalius (Acta Paedagogica Vilnensia, 2011)
Profesorius Fizinių mokslų habilituotas daktaras Vilniaus edukologijos universiteto Algebros ir statistikos katedra Studentų g. 39, LT-08106 Vilnius Tel. (8 5) 275 13 77 El. paštas: romjan@vpu.lt Lektorius Fizinių mokslų daktaras Vilniaus edukologijos universiteto Algebros ir statistikos katedra Studentų g. 39, LT-08106 Vilnius Tel. (8 5) 275 13 77 El. paštas: dalius.pumputis@vpu.lt Straipsnyje aptariamos dažniausiai pasitaikančios statistinių metodų taikymo edukologiniuose tyrimuose klaidos ir netikslumai bei pateikiamos rekomendacijos, kaip galima išvengti šių klaidų ir netikslumų. Pateikiamas korektiško statistinio tyrimo pavyzdys remiantis konkrečiu edukologiniu tyrimu. O būtent – išnagrinėtas klausimas „Kokia yra studentų, ketinančių tapti mokytojais, proporcija“ pasirinktoje populiacijoje, atsakymas į kurį pastaruoju metu visiškai prieštaringai vertinamas ŠMM darbuotojų, administruojančių universitetų finansavimą, ir edukologijos specialistų, vykdančių minėtus tyrimus.