Gabių vaikų situacija mokykloje: konfliktinė sąveika su bendraklasiais ir mokytojais ir jos korekcija - Čiuladienė, Gražina (Acta Paedagogica Vilnensia, 2012)
Socialinių mokslų (edukologijos) daktarė Analizės ir duomenų apdorojimo skyriaus vedėja Nacionalinė mokyklų vertinimo agentūra Didlaukio g. 82, LT-08013 Vilnius Tel. (8 5) 277 90 23 El. paštas: grazina.ciuladiene@nmva.smm.lt Lektorė, Mykolo Romerio universiteto Mediacijos katedra Ateities g. 20, LT-08303 Vilnius Tel. (8 5) 271 46 08 Remiantis Nacionalinės mokyklų vertinimo agentūros tyrimų (išorės vertinimo ataskaitos / Mokinių nuomonių apie mokyklos veiklą apklausa) duomenimis apibūdinama gabių vaikų ugdymo situacija bendrojo ugdymo mokykloje. Kiekybinė ir kokybinė duomenų analizė atskleidžia gabių mokinių sąveikos su klasės draugais ir mokytojais bruožus, išryškina vertintose mokyklose taikomus gabių mokinių atpažinimo ir ugdymo organizavimo ypatumus. Išryškėjusios problemos interpretuojamos poreikio konflikto kontekste. Keliama prielaida, kad tinkamas dėmesys gabių vaikų poreikiams kreips konfliktą konstruktyvia linkme.