HERMENEUTIKOS METODO TAIKYMAS ŠIUOLAIKINIAME EDUKOLOGIJOS MOKSLE - Juodaitytė, Audronė; Savickis, Antanas (Acta Paedagogica Vilnensia, 2013)
Profesorė socialinių mokslų (edukologija) habilituota daktarė Šiaulių universiteto Edukacinių tyrimų mokslinio centro direktorė P. Višinskio g. 25–108, LT-76351 Šiauliai El. paštas: etmc@cr.su.lt Edukologijos magistras, Valstybinio Maskvos M. V. Lomonosovo universiteto doktorantas El. paštas: antanas.savickis@gmail.com Hermeneutikos metodas nagrinėjamas remiantis bendrąja mokslo, kaip žmogaus veiklos, susijusios su socialinių ir humanitarinių mokslų kaita, tradicionalizmas vs šiuolaikiškumas paradigma. Remiantis tokia paradigma aiškinama, kad mokslas nėra kildinamas iš faktų, nes jis reiškia interpretacijas, turimų žinių taikymą naujiems tyrimo objektams. Straipsnyje pagrindžiama toji mokslo funkcija, kuri yra neatsiejama nuo sąmoningo vertybių ir prasmių kūrimo. Šiuolaikinės edukologijos mokslas taip pat grindžiamas pažįstančiojo žmogaus ir pasaulio sąveika. Taip vienaip ar kitaip humanizmo idėjoms atstovaujantiems socialiniam, humanitariniam ar net gamtos mokslui svarbus tampa ne tiek duomenų rinkimas ir stebėjimas, kiek teorinių modelių paieška, leidžianti atsižvelgiant į situaciją tinkamai paaiškinti ir interpretuoti tyrimo duomenis.