METAFORA KAIP MUZIKINIO UGDYMO PRASMINĖ RAIŠKA: FENOMENOLOGINĖS ĮŽVALGOS - Venslovaitė, Vita (Acta Paedagogica Vilnensia, 2013)
Socialinių mokslų (edukologijos) doktorantė Vilniaus universiteto Edukologijos katedra Universiteto g. 1/9, LT-01513 Vilnius El. paštas: vitavensl@gmail.com Straipsnyje atskleidžiama metaforos reikšmė muzikinio ugdymo proceso metu, kai ir ugdytojas, ir ugdytinis per individualią patirtį kuria naujas reikšmes. Metaforos prigimtis ir jos panaudojimas kaip naujos patyrimo reikšmės apibūdinimas leidžia geriau suprasti tai, kas yra mūsų pačių įprastoji patirtis. Remiantis empirinio fenomenologinio tyrimo rezultatais parodoma, kaip muzikos pamokoje garso, ritmo, muzikinės frazės, melodijos ir kūrinio pobūdžio apibūdinimas, įvardyti metaforomis, tampa muzikine reikšme ir kaip muzikinė reikšmė iškelia naują prasmę patirčių horizonte.