TARPTAUTIŠKUMO POLITIKOS IŠŠŪKIAI LIETUVOS AUKŠTAJAM MOKSLUI: KONKURENCIJA VS BENDRADARBIAVIMAS - Bulajeva, Tatjana (Acta Paedagogica Vilnensia, 2013)
Docentė socialinių mokslų (edukologijos) daktarė Vilniaus universiteto Edukologijos katedra Universiteto g. 9/1, LT-01513 Vilnius El. paštas: tatjana.bulajeva@fsf.vu.lt Straipsnyje analizuojama aukštojo mokslo ir studijų tarptautiškumo (internacionalizavimo) politika ir jos kaitos problematika bei tendencijos, išryškinusios naujų tarptautinio švietimo formų atsiradimą pasaulyje. Aptariami aukštojo mokslo ir studijų tarptautiškumo (internacionalizavimo) politikos tarptautiniai, globalizacijos ir ES Bolonijos proceso politikos nulemti kaitos aspektai ir prieštaringos raidos tendencijos. Dėl jų įtakos keičiasi nacionalinė aukštojo mokslo ir studijų politika. Atlikta Lietuvos aukštojo mokslo ir studijų tarptautiškumo politikos analizė leidžia apibūdinti pagrindinius iššūkius, su kuriais susiduria nacionalinė švietimo politika Lietuvoje studijų tarptautinimo srityje, ir kokių politinių žingsnių ir priemonių imamasi siekiant įveikti iškilusius sunkumus.