Darbo rinkos segregacija pagal lytį ar lyčių vaidmenų detradicionalizacija? - Mažeikienė, Natalija; Dorelaitienė, Agnė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2012)
Profesorė, socialinių mokslų (edukologijos) daktarė Vytauto Didžiojo universiteto Socialinio darbo katedra K. Donelaičio g. 58, LT-44248 Kaunas. Tel. +370 37 327 967 El. paštas: n.mazeikiene@adm.vdu.lt Sociologijos doktorantė Kauno technologijos universiteto Socialinių mokslų fakulteto Sociologijos katedra K. Donelaičio g. 20, LT-44239 Kaunas El. paštas: agne_dorelaitiene@yahoo.com Straipsnyje diskutuojama, kaip socialinio konstravimo procese per lyčių socializaciją, habituaciją ir nematomojo, paslėptojo ugdymo programą sukuriamos horizontalios profesinių sričių segregacijos prielaidos: moterys dominuoja pagal skaičių švietimo sistemoje, socialinio darbo, slaugos, paslaugų srityje; vyrai – pramonės, technologijų, vadovavimo srityse. Aptariamas socialinių darbuotojų vyrų, dirbančių tradiciškai moteriška laikomoje socialinio darbo srityje, edukacinės patirties ir profesinio identiteto formavimosi atvejis. Biografinio tyrimo metodu atskleidžiama asmeninių naratyvų ir socialinių struktūrų kuriamų dominuojančių diskursų sąveika.