Universiteto studentų įsipareigojimas profesijai: sąsajos su asmenybės bruožais ir pasitenkinimu studijomis - Pociūtė, Birutė; Bulotaitė, Laima; Bliumas, Remigijus (Acta Paedagogica Vilnensia, 2012)
Docentė socialinių mokslų daktarė Vilniaus universiteto Bendrosios psichologijos katedra Universiteto g. 9/1, LT-01513 Vilnius El. paštas: birute.pociute@fsf.vu.lt Docentė socialinių mokslų daktarė Vilniaus universiteto Bendrosios psichologijos katedra Universiteto g. 9/1, LT-01513 Vilnius El. paštas: laima.bulotaite@fsf.vu.lt Docentas socialinių mokslų daktaras Vilniaus universiteto Bendrosios psichologijos katedra Universiteto g. 9/1, LT-01513 Vilnius El. paštas: remigijus.bliumas@fsf.vu.lt Efektyvioms studijoms yra svarbi studentų ir kognityvinė, ir psichosocialinė, ir karjeros raida. Studentų pasirengimas tapti sėkmingais jų pasirinktoje profesijoje – vienas iš svarbiausių universitetui keliamų tikslų ne tik įgyvendinant akademinius uždavinius, bet ir formuojant įsipareigojimą savo profesijai. Mūsų atliktų tyrimų duomenys parodė, kad studentų pasitenkinimas studijomis yra pakankamai aukštas ir jis teigiamai susijęs su emociniu įsipareigojimu profesijai. Rezultatai taip pat atskleidė, kad, neatsižvelgiant į studijų programą ir kursą, emocinis įsipareigojimas profesijai reikšmingai susijęs su pasitenkinimu būsimu darbu ir tokiais asmenybės bruožais, kaip antai: sąmoningumas, atvirumas ir sutarumas. Tęstinis įsipareigojimas profesijai neturi reikšmingų sąsajų su pasitenkinimu studijomis, bet reikšmingai koreliuoja su neurotiškumu.