Mokyklų vadovų požiūrio į švietimo sisteminius pokyčius dinamika - Mečkauskienė, Ramutė; Želvys, Rimantas (Acta Paedagogica Vilnensia, 2012)
Socialinių mokslų (edukologijos) daktarė Vilniaus Viršuliškių vidurinė mokykla Viršuliškių g. 7, tel. 240 05 84 El. paštas: meckauskiene@yahoo.com Profesorius socialinių mokslų (edukologijos) habilituotas daktaras Lietuvos edukologijos universitetas Studentų g. 39, tel. 273 00 39 El. paštas: rimantas.zelvys@vpu.lt Straipsnyje aptariama mokyklų vadovų požiūrio į svarbiausius švietimo kaitos aspektus dinamika. Pirmasis mokyklų vadovų požiūrio tyrimas buvo atliktas 1996 metais, vykstant pirmajam švietimo reformos etapui. Analogiškas požiūrio tyrimas pakartotas 2001 metais – antrojo švietimo reformos etapo pabaigoje ir 2009 metais, vykstant trečiajam švietimo reformos etapui. Gauti tyrimų rezultatai leidžia palyginti mokyklų vadovų požiūrio į švietimo reformos eigą kaitą daugiau nei dešimties metų laikotarpiu ir nustatyti, ar vadovų požiūris į švietimo pokyčius keičiasi ir koks šių pokyčių mastas.