Egodokumentai Lietuvos muziejuose ir jų panaudojimas - Pacevičius, Arvydas (Acta Museologica Lithuanica, 2013)
Kultūros ministerijos duomenimis, Lietuvoje 2011 m. veikė 105 muziejai, eksponuojantys tik 5 proc. savo „turtų“ (iš viso saugoma 6 521 tūkst. eksponatų)1. Statistika neatskleidžia, kokią minėtų eksponatų dalį sudaro archyvalijos, tačiau preliminarūs tyrimai (Ivanova, 2011; Mikalajūnaitė, 2011) rodo, kad archyvinių vertybių muziejai turi sukaupę nemažai – tiek pagrindiniame, tiek pagalbiniame rinkinių fonduose ir muziejų archyvuose. Kyla klausimas, kokią archyvalijų dalį sudaro egodokumentai, t. y. autobiografinė raštija pirmuoju asmeniu, kuriai tradiciškai priskiriami atsiminimai, dienoraščiai, autobiografijos, laiškai ir kita. Kaip egodokumentai panaudojami? Ar „dalyvauja“ muziejinėje komunikacijoje, apimančioje mokslinę,  edukacinę, pažintinę ir kitas veiklas? [...]