Pratarmė - van Mensch, Peter (Acta Museologica Lithuanica, 2013)
Turėdama apie 110 muziejų, besirūpinančių maždaug 6,5 milijono muziejinių objektų, Lietuva gali didžiuotis įvairiu ir adekvačiu muziejų tinklu. Tačiau tai dar nereiškia, kad situacija yra visiškai normali. 1990 metų perėjimo laikotarpis paliko neišspręstų klausimų, vienas iš jų–atsakingų institucijų požiūris į muziejų socialinį vaidmenį ir atitinkamas jų veiklos finansavimas. Remiantis visapuse Lietuvos muziejų analize, šia studija išreiškiama tvirta pozicija dėl muziejų kaip atminties institucijų potencialo informacinėje visuomenėje. [...]