VELYKŲ SUKILIMO GINKLAI - Smith-Christmas, Kenneth L (Acta Museologica Lithuanica, 2015)
1916 m. per Velykų savaitę, po beveik 800 metų nenutrūkstamo britų dominavimo Airijos sukilėliai pabandė išvaduoti savo šalį iš britų valdžios. Kaip daugelis ir tikėjosi, Airijos savanoriai buvo sutriuškinti po aršių, savaitę trukusių kautynių Dubline. Nors sukilimas jau iš pat pradžių buvo pasmerktas žlugti, pralaimėjimą lėmė sena ginkluotė ir naujų ginklų trūkumas. Savanoriai turėjo ir veiksmingai naudojosi kai kuriais moderniais ginklais, pvz., žymiuoju „Mauser C96“, tačiau savanorių ginklų įvairovė – senoviniai vienašūviai „Mauser“ ir „Martini-Enfield“ karabinai, pasenę Būrų karų šautuvai, šratiniai šautuvai – neprilygo moderniems britų „Lee-Endfield“ trumpiesiems šautuvams su dėtuve.