Įvadas - Laužikas, Rimvydas (Acta Museologica Lithuanica, 2013)
Lietuvos muziejų situacijos tyrimo idėja kilo sklaidant užsienio autorių tyrimus panašia tematika. Skirtingose šalyse (Australijoje, JAV, Jungtinėje Karalystėje, Norvegijoje ir kt.) ir skirtingu laiku atlikti tyrimai rodo, kad daugumoje šalių viešasis kultūros paveldo ir atminties institucijų sektorius suprantamas kaip kuriantis įvairių kapitalo formų pridedamąją vertę, ta vertė skaičiuojama, o šiam sektoriui skiriamos lėšos traktuojamos kaip investicijos. [...]