Sutrikusio intelekto asmenų dalyvavimas visuomenės gyvenime: subjektyvaus suvokimo analizė - Gevorgianienė, Violeta (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2006)
Sutrikusio intelekto asmenų dalyvavimo ir socialinės įtraukties sąvokos yra plačiai diskutuojamos Lietuvoje. Tačiau asmenis su proto negalią šiuo yra diskusijų objektai, o ne subjektai. Šiame straipsnyje yra pristatomas tyrimas, kurio tikslas buvo įvertinti sutrikusio intelekto asmenų dalyvavimo laipsnį iš jų pačių perspektyvos. Tyrime buvo naudojamas interviu metodas ir buvo siekiama įvertinti šiuos socialinio gyvenimo aspektus: socialinį aktyvumą ir gerbūvio pojūtį, asmeninę dalyvavimo prasmę; dalyvavimo galimybes ir kliūtis, galia nuspręsti asmeninio dalyvavimo laipsnį, identiteto jausmą ir kitus. Surinktų duomenų analizė parodė, kad sutrikusio intelekto asmenys jaučiasi aktyvus savo artimoje aplinkoje, jie jaučiasi esą sprendimų priėmėjais pateiktų pasirinkimų kontekste, jie yra laimingi savo kasdieniame gyvenime ir laimės jausmą sieja su veiklų atlikimo kompetencijomis, galimybėmis panaudoti šias kompetencijas ir su labai artimo socialinio tinklo egzistavimu (šeimos nariai, draugai ir t.t.). Taip pat buvo atskleista, kad dalyvavimo vertė siejama ne su dalyvavimo rezultatais, bet su pačiu procesu.
Keywords: Proto negalia; dalyvavimas; subjektyvus suvokimas