Artimųjų, globojančių seno amžiaus žmogų šeimoje, patirtis - Užaitė, Vytautė; Naujanienė, Rasa (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2006)
Straipsnio tikslas apžvelgti mokslinius šaltinius, analizuojančius seno amžiaus žmonių globos namuose ypatumus ir pristatyti empirinį tyrimą, atskleidžiant artimųjų patirtį globojant nepagydoma liga sergančius senus žmones namuose. Nepagydoma liga sergančius senus žmones globojančių artimųjų patirčiai atskleisti buvo atliktas kokybinis aprašomasis tyrimas. Tyrime dalyvavo penki seno amžiaus nepagydoma liga sergantį žmogų globojantys artimieji - keturios moterys ir vienas vyras. Tyrimas atskleidė seno amžiaus nepagydoma liga sergančio žmogaus globos namuose proceso pradžia, globėjų požiūriu, siejama su akivaizdžiais negrįžtamais artimojo sveikatos būklės pakitimais, kurie įvardijami konkrečia diagnoze. Globojančių artimųjų veiklos pobūdis globos namuose proceso metu įgyja konkrečią instrumentinę išraišką, kuri, globėjų požiūriu, vertinama kaip įprastinė pagalba tarp šeimos narių, susiformavusi bendro gyvenimo eigoje.
Keywords: Seno amžiaus žmonės; globa; artimieji; nepagydoma liga.