Vaikų raidos rizikos ir apsauginiai veiksniai - Buzaitytė-Kašalynienė, Jolita (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2015)
Straipsnyje remiantis ekologiniu sisteminiu požiūriu į vaiko raidą aptariami vaikų raidos rizikos ir apsauginiai veiksniai. Gilinamasi į rizikos ir apsauginių veiksnių sampratą, šios srities tyrimų teorines prielaidas ir metodologinius sunkumus, pateikiama šios srities tyrimų rezultatų apžvalga, aptariamos šių tyrimų bei streso ir atsparumo tyrimų sąsajos. Tyrimai rizikos bei apsauginių veiksnių ir atsparumo srityje padeda numatyti nepageidaujamus vaikų raidos padarinius mažinančias, kompensuojančias bei sušvelninančias prevencines ir intervencines socialinės pedagoginės pagalbos vaikams strategijas. Socialinė pedagoginė pagalba turi būti skirta mažinti rizikos veiksnius ir stiprinti apsauginius veiksnius.