Vyresnio amžiaus asmenų „išlikimas“ darbo rinkoje: Lietuvos situacija ES kontekste - Navickė, Jekaterina; Straševičiūtė, Žeimantė (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2023)
Sparčiai senstančios visuomenės kelia daug susirūpinimo, tačiau taip pat suteikia naujų galimybių. Šio straipsnio tikslas yra išanalizuoti veiksnius, kurie turi įtakos vyresnio amžiaus asmenų dalyvavimui Lietuvos darbo rinkoje. Tyrimui atlikti pasitelkiame SHARE apklausos 7-8 bangų duomenis. Tyrimas atskleidžia, jog dalyvavimo darbo rinkoje veiksnius mūsų šalyje šiuo metu didele dalimi galima priskirti nesavanoriško „įstrigimo” darbo rinkoje grupei. Vyresnio amžiaus žmonių tarpe dominuoja noras kuo greičiau pasitraukti iš darbo rinkos, o pasilikimą joje dažnai lemia finansiniai motyvai. Iš kitos pusės, išryškėja savanoriško pasilikimo darbo rinkoje veiksnių trūkumas. Pagrindiniai vyresnio amžiaus žmonių užimtumo iššūkiai yra susiję su nesavanoriškų motyvų likti darbo rinkoje mažinimu, ir teigiamų savanoriškų motyvų plėtra.
Keywords: užimtumas; senėjimas; darbo rinka; SHARE