Šeimose ir globos įstaigose gyvenančių paauglių vertybių ypatumai ir raiška jų elgesiu - LEPEŠKIENĖ, Vitalija; ZENKEVIČ, Jolanta (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2015)
Santrauka. Mokslinėje literatūroje pastaraisiais metais plačiai diskutuojama, kaip paaugliai įsisavina vertybes, šioje srityje atliekama nemažai tyrimų. Tačiau dauguma tyrimų apsiriboja paauglių vertybių hierarchijos išaiškinimu, neatsižvelgiant į jaunų žmonių gyvenimo patirtį. Šiame straipsnyje aiškinamasi, kokiais ypatumais pasižymi šeimose ir globos įstaigose augančių paauglių vertybės. Tyrimo tikslas – išsiaiškinti ir palyginti šių dviejų paauglių grupių vertybes ir jų raišką elgesiu. Buvo ištirti 103 paaugliai (53 vaikinai ir 50 merginų, 60 respondentų gyveno šeimose, 41 – globos namuose). Tyrimo anketa susidėjo iš dviejų dalių. Pirmojoje respondentams buvo pateikiamas 18 vertybių sąrašas ir prašoma įvertinti šių vertybių svarbą 6 balų skalėje. Antrosios anketos dalies tikslas – išaiškinti, kiek tikėtinas atitinkamų vertybių pasireiškimas paauglių elgesyje. Respondentai turėjo 6 balų skalėje įvertinti, kiek pateiktomis situacijomis tikėtinas atitinkamas vertybes išreiškiantis jų elgesys. Tyrimas parodė, kad paaugliams svarbiausios vertybės – sveikata, šeima, tikra draugystė ir meilė, o religija, socialinis pripažinimas ir grožis vertinami žemiausiai. Menkiausiai integruotos vertybės – tikra draugystė, sąžiningumas ir sveikata, nes paaugliai nelinkę jomis grįsti savo elgesio. Šeima, tolerancija, atsakomybė, drąsa, materialinė gerovė ir socialinis pripažinimas kaip vertybės stipriai reiškėsi paauglių elgesyje. Šeimose ir globos įstaigose gyvenančių paauglių rezultatų palyginimas atskleidė šių grupių skirtumus: šeimose gyvenantys jauni žmonės savo elgesiu dažniau reiškia šias vertybes: išsilavinimas, atsakomybė, jautrumas, materialinė gerovė ir religija; gyvenantys globos namuose paaugliai dažniau grindžia savo elgesį šiomis vertybėmis: sąžiningumas, aktyvumas ir socialinis pripažinimas. Tikra draugystė, šeima ir meilė vienodai intensyviai reiškiasi abiejų grupių paauglių elgesiu. Šeimose augančių merginų elgesyje dažniau reiškiasi jautrumas, kūrybiškumas ir aktyvumas nei globos namuose gyvenančių bendraamžių. Šeimose gyvenantys vaikinai dažniau nei gyvenantys globos namuose grindžia elgesį religija, o pastarieji dažniau elgesiu reiškia tikrą meilę, aktyvumą ir socialinio pripažinimo siekimą.