Norminis vyriškumas tėvystės praktikose - Šumskaitė, Lina (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2014)
Vilniaus universiteto Lyčių studijų centras Didlaukio g. 47, Vilnius Tel. (8-5) 244 24 43 El. paštas: lina.sumskaite@gmail.com Straipsnyje nagrinėjami autorės 2011–2013 m. atlikti 30 pusiau struktūruotų interviu su 23–44 m. vyrais, turinčiais mažamečių vaikų. Straipsnio tikslas yra panagrinėti norminio vyriškumo kuriamus galios santykius tyrimo dalyvių tėvystės praktikose. Tyrimo dalyvių patirčiai analizuoti pasitelkiami R. W. Connell hegemoninio, T. Coleso mozaikinio vyriškumo sampratos ir istoriškai šalyje susiformavę tėvystės modeliai. Tyrimo analizė atskleidė, kad Lietuvos visuomenėje dominuojančios vyriškumo sampratos pasireiškia tiriamųjų tėvystės praktikose. Vieno norminio vyriškumo bruožo neatitikimas kelia nepasitikėjimą savimi ir skatina vyrus pabrėžti kitus norminio vyriškumo bruožus tėvystės praktikose arba permąstyti visuomenėje vyraujančias vyriškumo normas ir ieškoti alternatyvių būdų, kad užsitikrintų pasitikėjimą savimi būdami vyrai ir tėvai. Pagrindiniai žodžiai: norminis vyriškumas, hegemoninis vyriškumas, galios santykiai, tėvystės praktikos. Normative Masculinities in Fathering Practices Lina Šumskaitė Summary In the article, there are analysed 30 semi-structured interviews conducted by the author in 2011–2013 with men aged 23–44 and having small children. The aim of the study was to analyse power relations in fathering practices created by normative masculinity. The study participants’ experiences are analysed by using R. W. Connell’s concept of hegemonic masculinity and T. Coles’ concept of mosaic masculinity as well as the fatherhood models historically formed in the country. The survey has revealed that the normative masculinity conceptions prevailing in Lithuanian society are manifested out in the study participants’ fathering practices. Non-compliance to one feature of normative masculinity undermines their confidence in themselves and encourages men to highlight the other features of normative masculinity in fathering or to rethink the prevailing norms of masculinity and to search for alternative ways to secure confidence in themselves as men and fathers. Key words: normative masculinity, hegemonic masculinity, power relations, fathering