Bevaikystė ir požiūris į rūpinimąsi vyresnio amžiaus tėvais Lietuvoje - Stumbrys, Daumantas; Rapolienė, Gražina; Gedvilaitė-Kordušienė, Margarita; Tretjakova, Vaida (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2024)
Sparčiai senėjančiose visuomenėse vaikų pareigos tėvams ir jų priežiūra senatvėje yra plačiai nagrinėjama tema. Vis dėlto apie bevaikių vyrų ir moterų požiūrį į rūpinimąsi tėvais senatvėje yra žinoma mažai. Tyrimo tikslas – nustatyti, koks yra vaikų turinčių ir bevaikių asmenų požiūris į pareigas tėvams Lietuvoje. Analizė remiasi 2018–2019 m. Lietuvoje atlikto „Šeimų ir nelygybių tyrimo“ reprezentatyvios anketinės apklausos duomenimis. Tyrimo imtį sudarė 3 005 asmenys, kuriems apklausos metu buvo 34–48 metai. Duomenys analizuoti naudojant dažnių pasiskirstymo lenteles, dažnių skirtumai vertinti taikant chi kvadrato metodą, vidurkiams palyginti naudotas ANOVA metodas. Nustatyta, kad bevaikiai asmenys rečiau negu vaikų turintys asmenys sutiko su teiginiais, kad vaikai turi rūpintis savo tėvais. Be to, šiems teiginiams dažniau pritarė moterys negu vyrai.