Pertekliniai įsiskolinimai – finansinės atskirties pranašas - Skučienė, Daiva; Buržinskaja, Viktorija (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2024)
Straipsnyje analizuojama perteklinių įsiskolinimų problematika kaip grėsmė finansinei atskirčiai Lietuvoje. Tyrimo tikslui įgyvendinti naudojama antrinė Registrų centro 1993–2023 metų ir Valstybės duomenų agentūros 2022 metų duomenų analizė. Tyrime orientuojamasi į perteklinių įsiskolinimų santykį su socioekonomine aplinka Lietuvos savivaldybėse bei perteklinius įsiskolinimus pagal gyventojų amžių, taip pat apžvelgta perteklinių įsiskolinimų situacija šalyje apskritai. Rezultatai rodo didėjantį perteklinių įsiskolinimų kiekį Lietuvoje. Matomas netolygus skirtingo amžiaus gyventojų perteklinių įsiskolinimų pasiskirstymas ir įsiskolinimo pobūdis. Nustatyta įsiskolinimo priežasčių skirtumų tarp didžiųjų ir mažųjų savivaldybių.