Migrantų iš Ukrainos ir Baltarusijos socialinė integracija Lietuvoje - Skučienė, Daiva; Poškus, Žygimantas; Kazakevičiūtė, Beatričė (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2023)
Migracija mūsų visuomenėje nieko nestebina, bet ar susimąstome apie imigrantus ir jų sąveiką su vietiniais piliečiais, kalbos, kultūros, socialinio gyvenimo ir užimtumo aspektais. Tarptautinės organizacijos kalba, jog Lietuvoje yra užtikrinamos pagrindinės imigrantų teisės ir apsaugos, tačiau atvykėliai vis dar neturi lygių galimybių dalyvauti visuomeniniame gyvenime. Šiuo straipsniu siekiama papildyti mūsų žinias apie imigrantų patirtis integracijos ir gerovės klausimais, tiriant ukrainiečių ir baltarusių imigrantus. Buvo atskleista, jog kalba yra svarbus identiteto formavimo bei socialinės integracijos veiksnys. Pastebėta, jog imigrantai iš Ukrainos ir Baltarusijos paprastai turi dirbti žemesnės kvalifikacijos darbus. Bendrai imigrantai yra patenkinti gyvenimu Lietuvoje ir pastebi pozityvius skirtumus lygindami su savo kilmės šalimi.