Kritinio ir kūrybinio mąstymo sąsaja - Penkauskienė, Daiva (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2017)
Kritinis ir kūrybinis mąstymas buvo ir yra vieni iš svarbiausių žmonių gebėjimų, jie turi būti ugdomi ir puoselėjami ne tik dėl asmeninės, bet ir dėl visuomeninės gerovės. Dėl koncepcijų ir sampratų įvairovės sunku susigaudyti, kas yra kūrybinis, o kas – kritinis mąstymas. Kartais jie laikomi vienas kitam prieštaraujantys, o kitąkart – turintys jungiančių bruožų ir net tapatūs. Straipsnyje siekiama aptarti kūrybinio ir kritinio mąstymo sampratą ir išryškinti jų sąsają. Tai daroma remiantis kūrybiškumo ir kritinio mąstymo tyrimais, atskleidžiančiais kūrybiškai ir kritiškai mąstančios asmenybės bruožus, mąstymo procesą ir jo vertinimo rezultatus. Užsienio autorių moksliniai atradimai ir įžvalgos papildomi Lietuvoje atliktų kritinio ir kūrybinio mąstymo tyrimų išvadomis, patvirtinančiomis esamą jų sąsają.