Geometrinės transformacijos mokyklinėje matematikoje - Norvaiša, Rimas (Lietuvos matematikos rinkinys, 2024)
Straipsnyje gilinamasi į Hung-Hsi Wu sukurtą mokyklinės geometrijos mokymosi trajektoriją pagrįstą transformacijomis. Nagrinėjamos lygiagretaus postūmio, atspindžio, sukinio ir dilatacijos plokštumos transformacijos. Jų pagalba įrodomi trikampių kongruencijos ir trikampių panašumo požymiai bei kvadratinės funkcijos grafiko savybės. Formuluojamos naudojamą sąvokų sistemą pagrindžiančios mokyklinės geometrijos aksiomos. Tyrimą paskatino geometrijos temos dėstymas 2022 m. patvirtintoje matematikos programoje ir jau publikuotuose vadovėliuose.
Keywords: geometrinė transformacija; kongruencija; dilatacija; mokyklinės geometrijos aksiomos