Dirichlė uždavinys vienmatėje biliardo erdvėje su nuo greičio priklausoma dešine puse - Krajščáková, Vĕra; Tomeček, Jan (Lietuvos matematikos rinkinys, 2024)
Straipsnyje pateikiami vienmačio Dirichlė uždavinio rezultatai biliardo erdvėje su dešine puse, priklausoma nuo kamuoliuko greičio, t.y. nagrinėjamas uždavinysx'' = f(t, x, x')    if x(t) ∈ int K,       x'(t+) = -x'(t-)    if x(t) ∈ ∂K,                                     x(0) = A,    x(T) = B, čia  T > 0, K = [0, R], R > 0, f  yra Caratheodorio funkcija [0, T]× K ×  ℝ,  A, B ∈ int K. Gautos pakankamos sąlygos, užtikrinančios egzistavimą bent dviejų sprendinių, turinčių nustatytą skaičių smūgių su biliardo stalo K kraštu.  Atskiru atveju,  jei dešinėje pusėje pagal paskutinį kintamajį turime subtiesinį augimą, egzistuoja  be galo daug šio uždavinio sprendinių.
Keywords: biliardo uždavinys; Dirichlė uždavinys; kartotinumo rezultatas; subtiesinis augimas; tiesinis augimas