Erdvinis ARMA modelis vėjų greičių duomenims - Paulionienė, Laura (Lietuvos matematikos rinkinys, 2012)
Straipsnyje pateikiamas erdvės – laiko modelis, skirtas vėjų greičių, matuotų kasdien nuo 1967 m. sausio 1 d. analizei. Pirmiausia, kiekviename mieste sudarytas laiko eilutės modelis, kadangi vėjų greičiams būdingas sezoniškumas, pirmiausia įvertinta sezoninė funkcija, tada AR(p) modelis. Laiko eilučių liekanos normalizuotos padalinus jas iš standartinio nuokrypio. Tokiu būdu, gavus nepriklausomus laike stebėjimus, semivariogramos pagalba, įvertinta erdvinė priklausomybė. Tikrinant modelio validumą, apskaičiuoti erdviniai svoriai Trakų Vokės bei Palangos stotims, kurios nebuvo įtrauktos į modeliavimą dėl per mažo stebėjimų skaičiaus bei apskaičiuota vieno žingsnio į priekį prognozė 2007 metų sausio 1 dienai.