Verslo tikslų transformavimas į programų sistemos reikalavimus - Čaplinskas, Albertas (Lietuvos matematikos rinkinys, 2007)
Straipsnyje pasiūlyta metodika, aprašanti kaip verslo tikslus transformuoti į tą verslą  palaikančios programų sistemos reikalavimus. Metodika grindžiama Zachmano metodinio karkaso idėjomis. Tačiau šioje metodikoje Zachmano lentelės eilutės ir stulpeliai yra traktuojami kitaip. Siūlomoje metodikoje kairysis stulpelis yra „Kodėl“ stulpelis. Pirmojoje lentelės eilutėje šiame stulpelyje aprašomi verslo tikslai. Kiti stulpeliai yra taip interpretuojami, kad juose formuluojami reikalavimai būtų palaipsniui transformuojami į detalius, matuojamus programų sistemos reikalavimus. Pavyzdžiui, „Kas“ stulpelis susieja verslo tikslus su vaidmenimis, prisidedančiais prie tų tikslų įgyvendinimą ir kiekvienam vaidmeniui aprašomos verslo užduotys, už kiurių vykdymą jis atsako. Iš šios informacijos išvedami vartotojo interfeisų  ir sistemos panaudojamumo reikalavimai. Svarbiausias siūlomos metodikos privalumas yra tai, kad ji padeda sumažinti diegiamų informacinių ir ryšio technologįjų atotrūkį nuo realių kompiuterizuojamo verslo poreikių.
Keywords: IRT atotrūkis; reikalavimų inžinerija; reikalavimų nuleidimas žemyn