Naujos absoliutaus daugiakriterio vertinimo galimybės - Podvezko, Valentinas; Podviezko, Askoldas (Lietuvos matematikos rinkinys, 2013)
Didelę praktinių uždavinių dalį galima išspręsti, taikant daugiakriterius MCDM (angl. Multiple Criteria Decision Making) metodus. Uždavinių pavyzdžių galima pateikti labai daug: šalies regionų ir atskirų šalių socialinės bei ekonominės plėtros pasiekimų vertinimas ir palyginimas, geriausio technologinio projekto pasirinkimas, investicinių ir inovacinių projektų palyginimas, universitetų reitingavimas ir daug kitų panašių uždavinių. Uždavinio sprendimo tikslas – geriausios alternatyvos pasirinkimas iš keleto galimų arba alternatyvų rangavimas vertinimo tikslo atžvilgiu. Tačiau sprendžiant realius praktinius uždavinius gali pasitaikyti atvejų, kai reikia kiekybiškai įvertinti vieną objektą, kai nėra lyginamųjų analogų ar alternatyvų. Tai gali būti unikalus technologinis, inovacinis arba investicinis projektas, neturinti analogų įmonė. Šio darbo tikslas: pritaikyti daugiakriterių MCDM metodų principus, idėjas ir pasiūlyti atskirų „izoliuotų“ objektų kiekybinio vertinimo metodus.