Klasifikavimas realaus nuotolinio stebėjimo vaizdo, padengto debesimis - Stabingienė, Lijana (Lietuvos matematikos rinkinys, 2012)
Klasifikavimas realaus nuotolinio stebėjimo vaizdo, padengto debesimis Darbe pasiūlyta klasifikavimo su mokymu metodika, paremta Bajeso diskriminantinėmis funkcijomis (BDF), skirta optimaliai klasifikuoti vaizdams, kurie yra sugadinti tokių reiškinių kaip debesys, dūmai ar rūkas. Problemos išsprendimas yra ypač aktualus tada, kai turime palydovinių nuotraukų informaciją, kur gana dažnai vaizdas yra padengtas debesimis. Vaizdo klasifikavimo idėja, naudojant BDF su inkorporuota erdvine priklausomybe tarp klasifikuojamo stebinio ir mokymo imties, yra aprašyta ankstesniuose autorės darbuose. Šio darbo naujumas yra tas, jog siūloma metodika yra pritaikyta realiai situacijai, t. y., nuotolinio stebėjimo vaizdui natūraliai sugadintam debesimis. Darbe pateikti vaizdiniai ir skaitiniai rezultatai rodo pasiūlytos metodikos pranašumą prieš BDF, ignoruojančias erdvinę priklausomybę ir prieš GLCM metodus.