Daiktų interneto objektų identifikavimo metodų palyginimas - Savukynas, Raimundas; Marcinkevičius, Virginijus (Information & Media, 2017)
Daiktų internetas yra integrali ateities interneto dalis, kuri apibrėžiama kaip globali ir dinaminė tinklo infrastruktūra, gebanti save konfigūruoti, pagrįsta standartiniais ir suderinamais komunikavimo protokolais, kur fiziniai ir virtualūs objektai turi identifikacines savybes, fizinius atributus, virtualias personalijas, naudoja išmaniąsias sąsajas ir tiesiogiai integruoti į vientisą informacinį tinklą. Daiktų interneto resursai ir teikiamos paslaugos yra globaliai pasiskirstę informaciniame tinkle, todėl būtina turėti metodą, leidžiantį globaliai identifikuoti išmaniuosius įrenginius, jų teikiamas paslaugas ir resursus. Paprastai identifikacija susideda iš vardų priskyrimo resursams ir resursų adresavimo mechanizmo, kad būtų galima atrasti ir pasiekti nutolusius daiktų interneto resursus. Šiuolaikiniuose tinkluose naudojamas URI, kuris globaliai identifikuoja resursą, jo tipą bei aibę lygiaverčių vardų. URI leidžia unikaliai identifikuoti fizinius objektus, esančius bet kurioje pasaulio vietoje, naudojant EPC technologiją. EPC leidžia URI panaudoti ir su RFID technologija, skirta objektams žymėti ir sekti. RFID grindžiama radijo dažnio signalo naudojimu objekto žymoje esančiai informacijai įrašyti ir nuskaityti. Literatūroje ji minima kaip viena iš pagrindinių daiktų interneto identifikacijos realizavimo priemonių. Šio straipsnio tikslas yra apžvelgti ir palyginti daiktų interneto objektų identifikavimo metodus.
Keywords: daiktų internetas; objektų identifikavimas; ateities internetas; interneto paslaugos; išmanieji įrenginiai