Kultūros paveldo informacijos pusiau automatinis valdymas ir tyrimai naudojant 3D technologijas - Laužikas, Rimvydas; Kuncevičius, Albinas; Kurauskas, Valentas; Žižiūnas, Tadas; Šmigelskas, Ramūnas; Augustinavičius, Renaldas; Žilinskas, Egidijus (Information & Media, 2017)
Kultūros paveldo tyrimai ir išsaugojimas yra vienas iš pagrindinių šių dienų visuomenės iššūkių, susijusių su daugelių šiandienos socialinių, kultūrinių, technologinių aktualijų. Šiomis sąlygomis daugumai organizacijų kyla išteklių, būtinų visaverčiam paveldo monitoringui ir išsaugojimui, problema. Ypač tai ryšku šalyse, kurių BVP yra mažesnis ar politinė situacija ne tokia stabili. Straipsnyje aptariamas vienas galimų šios problemos sprendimų: informacijos valdymo metodologija grįsto požiūrio ir 3D lazerinio skenavimo technologijų taikymas kultūros paveldo srityje. Straipsnyje aptariami du tirti paveldo atvejai (pilkapiai ir Vilniaus senamiestis), siejami su dviem skirtingo informacinio pobūdžio uždavinių sprendimais – pusiau automatinės paveldo objektų paieškos natūraliame kraštovaizdyje ir paveldo objektų kaitos monitoringo metodologijos.
Keywords: 3D lazerinis skenavimas; automatinis vaizdo atpažinimas; urbanizuotų vietovių monitoringas; kultūros paveldas; archeologija; pilkapis