Šiuolaikiniai bibliotekos konceptai tinklaveikos visuomenėje: kontekstas ir požiūriai - Juchnevič, Laura (Information & Media, 2016)
Straipsnyje analizuojamas bibliotekos veiklos kontekstas tinklaveikos visuomenėje (poveikį darantys veiksniai ir tendencijos), pristatomi šiuolaikiniai bibliotekos konceptai, išskiriami pagrindiniai jų elementai bei nustatomos elementų sąveikos. Šiuolaikinius bibliotekos konceptus sudaro infrastruktūra, žmogiškieji ir informacijos ištekliai, technologijos, informacijos ir bibliotekos paslaugos. Jų sąveika sukuria naują bibliotekos ir visuomenės ryšį, pagrįstą dalyvaujamumu. Dalyvaujamumas bibliotekose suprantamas kaip visuomenės aktyvus įsitraukimas į bibliotekos veiklas kuriant bei keičiant paslaugų turinį ir prisidedant prie informacijos organizavimo. Straipsnyje atlikta analizė naudinga tiems, kurie tiria bibliotekos pokyčius, formuoja bibliotekų srities politiką bei strategiškai planuoja jų veiklas.
Keywords: šiuolaikiniai bibliotekos konceptai; dalyvaujamoji biblioteka; biblioteka tinklaveikos visuomenėje