Finansinių ataskaitų peržiūra kaip informacijos apie įmonę patikimumo užtikrinimo priemonė - Lakis, Vaclovas; Miniotaitė, Justina (Information & Media, 2016)
Viena iš priemonių, padedančių užtikrinti, kad paskelbta informacija apie įmonę būtų teisinga, yra jos finansinių ataskaitų auditas. Tačiau auditas kaip privalomas kokybės patvirtinimo instrumentas yra taikomas tik viešojo intereso ir kitose įmonėse, kurios atitinka nustatytus kriterijus. Kitoms įmonėms auditas yra neprivalomas. Tai mažos įmonės ir dalis vidutinių įmonių. Mažos ir vidutinės įmonės sukuria nemažą dalį šalies bendrojo vidaus produkto. Jose dirba didelė dalis gyventojų. Mažų ir vidutinių įmonių patikimumas domina valdžios ir finansines institucijas, partnerius bei visuomenę. Todėl kartkartėmis kyla diskusijų, kaip užtikrinti tokių įmonių veiklos skaidrumą ir informacijos apie jų turtą, kapitalą, įsipareigojimus ir veiklos rezultatus patikimumą. Finansinių ataskaitų auditas joms būtų perteklinis ir per brangus. Šioms įmonėms būtų tinkamesnė finansinių ataskaitų peržiūra. Peržiūra yra riboto užtikrinimo užduotis, bet daugeliu atveju peržiūras atlikusio asmens išvada gali tenkinti finansinių ataskaitų vartotojų informacinius poreikius. Šios paslaugos galimybės ir patikimumas ištirtas labai menkai. Ir tai gali būti viena iš priežasčių, kodėl ja pasinaudojama nedažnai. Straipsnio tikslas yra išnagrinėti finansinių ataskaitų peržiūros galimybes užtikrinti informacijos apie įmonę patikimumą.
Keywords: žodžiai; peržiūra; auditas; finansinės ataskaitos; informacijos patikimumas