Inovacinės organizacijos kultūros ir lyderystės sąsajos Lietuvos įmonėse - Sukackaitė, Rugilė; Atkočiūnienė, Zenona Ona (Information & Media, 2016)
Organizacijos, siekdamos prisitaikyti prie nuolat kintančios aplinkos ir išlaikyti konkurencinį pranašumą, kuria inovacijas. Inovacijų kūrimo potencialui didelę įtaką daro organizacinė kultūra. Vis daugiau mokslininkų pastebi, kad siekiant kurti ir vystyti inovacijas įmonėse reikia tikslingai formuoti inovacinę kultūrą, kuri ryškinama akcentuojant esmines jos dedamąsias: pozityvią emocinę aplinką, žinių vadybą, kūrybiškumą ir pokyčių valdymą. Tačiau vien minėtų praktikų diegimas nėra pakankama sąlyga, užtikrinanti inovacijų generavimą. Inovacinei kultūrai sukurti ir palaikyti labai svarbus lyderio vaidmuo, kuris formuodamas pasitikėjimu ir atvirumu grįstą organizacinę kultūrą skatina inovacijų kūrimo procesus. Straipsnio tikslas – išanalizuoti inovacinės kultūros bei lyderystės konstruktus, nustatyti jų tarpusavio sąsajas ir inovacinės kultūros įtaką inovacinei veiklai Lietuvos įmonėse.
Keywords: inovacijos; inovacinė veikla; organizacinė kultūra; inovacinė kultūra; pozityvi emocinė aplinka; žinių vadyba; kūrybiškumas; pokyčių valdymas; transformacinė lyderystė