Nevyriausybinių organizacijų elektroninio dalyvavimo raška - Jakutytė-Ancienė, Kristina (Information & Media, 2012)
Lietuvoje informacijos sklaidą visuomenėje kuruojančias institucijas siejantis viešosios erdvės laukas dažnai pajungiamas privatiems, komerciniams interesams, todėl stiprėjant pilietinės visuomenės poreikiui dalyvauti priimant ir įgyvendinant sprendimus siekiama nustatyti socialinį įsitraukimą (dalyvavimą) ir e. dalyvavimą lemiančius veiksnius. Vienas aktyviausių pilietinę veiklą įgyvendinančių organų – nevyriausybinės organizacijos.Lietuvoje e. dalyvavimas dažniausiai suprantamas kaip viešųjų paslaugų teikimas ar e. komercija. Siekiant aptarti e. dalyvavimą kaip komunikacinę sąrangą, stiprinančią dalyvaujamąją demokratiją ir pilietiškumą, neatsiejama viešosios erdvės, kaip informacijos sklaidos lauko, dimensija. Moksliniam tyrimui pasirinktas objektas – nevyriausybinių organizacijų e. dalyvavimo raiškos – Lietuvoje dar nenagrinėtas. Kyla mokslinė problema: ar trečiojo sektoriaus veikloms įgyvendinti pasitelktas e. dalyvavimas ir visuomenei aktualiems klausimams svarstyti ir viešinti išnaudojama viešoji erdvė gali paskatinti pilietiškumą, dalyvaujamosios demokratijos įsitvirtinimą ir užtikrinti visuomenės e. dalyvavimą?Expression of Non-governmental Organizations’ E-participationKristina Jakutytė-AncienėSummaryThe public sphere uniting the Lithuanian institutions that supervise information dissemination in the public usually attracts private and commercial interest; therefore, with an increasing demand of civil society to participate in decision-making and implementation processes, it is necessary to define the factors that determine social involvement (participation) and e-participation. Non-governmental organizations are most active institutions implementing civil activities. In Lithuania, e-participation is usually considered as the provision of public services and e-commerce. In this article, e-participation is discussed as a communication framework enhancing participatory democracy and citizenship. According to this communicative aspect, e-participation is also analyzed as an integral part of the public sphere and as a dimension of information dissemination. The research analyses the expressions of non-governmental organizations’ e-participation, which have never been studied in Lithuania. The research is focused on the following scientific problem: may the e-participation used for the implementation of third sector activities and the public sphere used for the consideration and announcement of urgent issues encourage active citizenship, establishment of participatory democracy and ensure public e-participation?Key words: e-participation, public sphere, non-governmental organizations, postmodernism, critical theory, modern public sphere