Feministinės dėstymo metodologijos lyčių studijose: kryžminė praktinio taikymo trijuose universitetuose analizė - Werner, Ann; Novelskaitė, Aurelija; Lukovitskaya, Elena (Information & Media, 2023)
Straipsnyje aptariama tarpasmeninė komunikacija lyčių studijose, ją lyginant su feministinės pedagogikos principais 3 universitetuose: Siodertiorno universitete Švedijoje, Novgorodo valstybiniame universitete Rusijoje ir Vilniaus universitete Lietuvoje. Straipsnyje siekiama, pirma, palyginti, kaip naudojamos feministinės metodologijos dėstant lyčių studijų kursus pirmos pakopos studentėms (-ams) sukryžminant lyginamus atvejus. Antra, straipsnyje siekiama pateikti siūlymus, kaip toliau plėtoti lyčių studijų dėstymą 3 šalyse. Straipsnyje pristatoma mokslinė diskusija apie feministines pedagogikas, identifikuotos analizuojamo lauko charaktristikos ir trijų empirinių atvejų palyginimas. Remiantis kokybine feministine tyrimo metodologija paremta analize, straipsnyje daroma išvada, kad nors lyginti atvejai veikia skirtinguose kontekstuose, naudojamos dėstymo metodologijos turi panašumų. T. y. visuose 3 universitetuose dėstymo metodai fokusuojami į studenčių (-tų) patirtis ir skirtumus, dėstytojų reflektyvumą, darbą mažomis grupėmis akcentuojant bendruomenės kūrimą ir įgalinimą. Apibendrinant aptariami šie dėstymo ypatumai ir pasiūlomi galimi sprendimai, kaip plėtoti tarpasmeninę komunikaciją lyčių studijų kursuose.
Keywords: Feministinės metodologijos; mokymas lyčių studijose; aukštasis mokslas; kryžminė atvejų analizė