Dviejų lygių iteracinis tabu paieškos algoritmas kvadratinio paskirstymo uždaviniui - Misevičius, Alfonsas; Kuznecovaitė (Verenė), Dovilė (Information & Media, 2019)
Šiame straipsnyje nagrinėjamas vadinamasis dviejų lygių iteracinis tabu paieškos (ITP) algoritmas kvadratinio paskirstymo (KP) uždaviniui. Algoritmo naujumas yra tas, jog į jį yra integruotos sprendinių mutavimo procedūros, kurių esminė paskirtis yra diversifikuoti paieškos procesą, išvengiant paieškos stagnacijos ir taip padidinant jos efektyvumą. Algoritmo veikimas išbandytas su įvairių tipų mutavimo procedūrų realizavimo variantais. Atlikti kompiuteriniai eksperimentai su KP uždavinio testavimo duomenų pavyzdžiais iš standartinių pavyzdžių bibliotekos QAPLIB. Pateikti eksperimentų rezultatai, kurie iliustruoja, kaip skirtingos prigimties mutavimo procedūros, esančios ITP sudėtyje, gali įvairiai paveikti algoritmo efektyvumą.
Keywords: skaitmeninis intelektas; kombinatorinis optimizavimas; euristiniai optimizavimo algoritmai; tabu paieška; mutavimo procedūros; kvadratinio paskirstymo uždavinys