Globalizacija, tapatybės formavimas ir vietos konfliktai - Andersson, Vibeke (Information & Media, 2008)
Socialiniai judėjimai kinta priklausomai nuo jų raiškos pobūdžio kaitos: anksčiau jie buvo siejami su organizacijomis, susiformavusiomis klasinės priklausomybės pagrindu, t. y. sąjungomis ar panašiais dariniais, dabar jie persitvarko į grupes ar organizacijas, į kurias jungiamasi dėl tapatybės raiškos, pavyzdžiui, vietinių žmonių ar etninių grupių judėjimų. Tai taip pat lemia diskurso pokyčius, atkreipiančius dėmesį į tai, kad organizacijos ir judėjimai yra priversti pasireikšti ir įvardyti savo poreikius pristatydami juos valstybei ar kitiems, turintiems galią. Straipsnyje aptariami šiandieniai pokyčiai Bolivijoje, kuriuos nulėmė į organizacijas besitelkiantys koką auginantys valstiečiai, taip pat aptariamas kintantis vyriausybės diskursas 2005 metais Bolivijai išsirinkus pirmąjį vietinį prezidentą. Globalisation, identity formation and local conflicts Vibeke Andersson Summary Social movements are changing in their expression from primarily being connected to class-based organisations, i.e. unions, to identity-based organisations like indigenous or ethnic movements. This also leads to a change in the discourse, i. e. organisations and movements use to present themselves and their demands to the state and other power holders. The paper discusses this change in contemporary Bolivia by using the coca producing peasants’ organisation as an example and by discussing the changing discourse of the government after Bolivia has elected its first indigenous president in 2005. Key words: indigenous people, Bolivia, identity, social movements, rights