Nacionalinės sąskaitybos informacijos vadyba: istorija, dabartis - Valkauskas, Romualdas (Information & Media, 2008)
Nacionalinės sąskaitybos informacija yra šaltinis vadybai, verslo vadybai, tai būtina prielaida ne tik ūkiškai veiklai. Ji – informacijos apie šalyje vykstančius procesus bei reiškinius „registravimo“ sistema. Ji – ūkio statistikos metodas, specifinė informacinė sistema, kurios vadyba yra bene svariausia statistikos praktikos sritis. Nacionalinės sąskaitybos istorija Lietuvoje yra savita. Ši istorija yra ne tik Lietuvos ūkio statistikos teorijos ir praktikos istorijos vienas komponentų. Straipsnyje aptariama nacionalinės sąskaitybos teorijos ir metodologijos raida, nacionalinių sąskaitų sistemos skiriamieji bruožai Lietuvoje. Pagrindiniai žodžiai: nacionalinė sąskaityba, specifinė informacinė sistema, Albinas Rimka, statistikos praktikos istorija, balansinės statistikos istorinė raida. National account in the management of information: the history, the present Romualdas Valkauskas Summary In the article says, balance statistics and one of direction they – national account is the source information for management, for business management and other social and economical activities. Development and current status the system of national account in the Lithuania is not only result the development the praxis and theory of economical statistics, but also result development the praxis and theory of balance statistics not only in the Lithuania. In the article suggested historical halting places to description development of balance statistics, to detect development distinguishing feature the system of national account not only in the Lithuania. These places can by: • Balance accounting till beginning system of national account (until 1938); • T The arise the system of national account and legalize they (1938–1953); • T The improve the system of national account and make up the individual standards the national account for states and regional (1953–1979); • T The system of national accounting become a prevalent the system of balance accounting (from 1979).