Šiuolaikinės žiniasklaidos vartojimo tendencijos Estijoje - Vihalemm, Peeter (Information & Media, 2008)
Tradicinės žiniasklaidos vartojimas Estijoje pastaraisiais metais laikomas gana stabiliu. Vidutinis TV žiūrėjimo laikas ženkliai augo iki 2003 m., o po to stabilizavosi. Bendras radijo klausymosi lygis buvo gana stabilus 2000-2002 m., sumažėjo 2003-2006m., o vėliau taip pat stabilizavosi. Reguliarių laikraščių skaitytojų dalis tarp suaugusių šalies gyventojų išliko nepakitęs 2000-2002 m., šiek tiek sumažėjo 2003-2004 m., o vėliau stabilizavosi. Išaugęs žurnalų skaitymas, paskatintas naujų leidinių, formatų ir temų atsiradimo, nuo 2000 m. ėmė mažėti. Etniškumas ir išsimokslinimas išlieka svarbiais faktoriais, sąlygojančiais bendrą žiniasklaidos naudojimą šalyje, tačiau svarbiausiu reikėtų laikyti amžių. Reikšmingi skirtumai tarp amžiaus grupių yra būdingi ne tik interneto vartojimui, bet ir laikraščių ir žurnalų skaitymui, radijo klausymui bei TV žiūrėjimui. Galima teigti, jog jauniausioji amžiaus grupė yra labiausiai veikiama internetinės žiniasklaidos aplinkos ir jos konvergencijos. Current trends of media use in Estonia Peeter Vihalemm Summay The Estonian landscape of traditional media over to last two to three years can be characterised as relatively stable. The average TV viewing time in Estonia increased significantly up to the year 2003 and then stabilised. The general amount of radio listening was quite stable in 2000-2002, decreased from 2003 to 2006, and has since stabilised again. The share of regular newspaper readers among Estonian adult population was quite stable in 2000-2002, slightly decreased in 2003-2004, and then stabilised again. Since the year 2000, the interest in magazine reading, initially boosted by a new variety of titles, formats, and topics, has started to decrease. Ethnicity and education remain important factors affecting general media use, but the main factor has become age. Large disparities between age groups appear not only in Internet usage but also in newspaper and magazine reading, radio listening, and TV viewing. Among the youngest age groups we can refer to an Internet-centred media environment and about media convergence. Key words: media use, traditional media, Internet, Estonia, comparative research