Blokų grandinės technologijų kompetencijų modelio, skirto tarpdisciplininėms studijų programoms, sukūrimas - Fomin, Vladislav; Gürpinar, Tan; Balevičienė, Dovilė (Information & Media, 2024)
Šiame tyrime buvo nustatytos blokų grandinės technologijų profesionalams reikalingos kompetencijos ir sudarytas blokų grandinės technologijų kompetencijų modelis, skirtas tarpdisciplininėms studijų programoms kurti. Didėjant blokų grandinės technologijų vystymui ir diegimui, vis dar trūksta sisteminių žinių apie įgūdžius, kurių reikia blokų grandinės technologijų profesionalams. Sistemingos informacijos apie blokų grandinės technologijų projektus ir jų vykdytojus trūkumas yra iššūkis kuriant naujas, kompetencijomis pagrįstas akademinio bei profesinio mokymo programas, taip pat atliekant darbuotojų atranką blokų grandinės technologijų projektuose. Šiame tyrime analizuojamos darbuotojams reikalingos tarpdisciplininės žinios ir įgūdžiai, kurie leistų prisitaikyti prie besikeičiančių darbo rinkos užimtumo tendencijų blokų grandinės technologijų srityje. Pagrindinis tyrimo klausimas – kokių žinių ir įgūdžių reikia įgyti, jog būtų galima pasinaudoti naujomis galimybėmis ir pasiruošti darbo rinkos tendencijų pokyčiams blokų grandinės technologijų inovacijų kontekste? Metodologija. Tyrime pasitelkiama žvalgomoji kelių atvejų analizės strategija, naudojama darbo skelbimų ir ekspertų interviu kokybinė turinio analizė. Rezultatai. Tyrimo metu sudarytas blokų grandinės technologijų kompetencijų modelis, kuris skirtas tarpdisciplininėms studijų programoms. Kompetencijų modelis gali būti naudojamas kuriant profesinio mokymo, sertifikavimo, įdarbinimo bei praktikų strategijas blokų grandinės technologijų projektuose.