Savęs atstovavimas moterų lyderystėje STEAM srityse Lietuvoje: diskursas, lyties tapatybė ir vaidmenų suderinamumas - Buelvas-Baldiris, Tatiana; Rubira-García, Rainer; Pocevičienė, Rasa (Information & Media, 2023)
Mokslas, technologijos, inžinerija, menai ir matematika (STEAM) – tai sritys, kurios yra labai svarbios naujovėms ir plėtrai, bet taip pat sritys, kuriose labiausiai pasireiškia lygių galimybių spragos, net ir Europos šalyse. Atsižvelgiant į tai, kad STEAM moterų lyderystė yra nepakankama, straipsnyje pateikiamos įžvalgos, kokios yra tos bendrosios charakteristikos, padedančios kai kurioms Lietuvos moterims tapti savo srities atstovėmis. Lyderystės elementai buvo nustatyti diskursyviame savęs reprezentavime, tapatybės vaidmenyse ir profesinėse nuostatose, susijusiose su valdymo struktūromis organizacijose iš lyčių perspektyvos, atsižvelgiant į socialinį kontekstą. Tyrimas buvo atliktas dviem etapais: iš pradžių internetinė apklausa, po to giluminiai interviu ir gyvenimo istorijos metodas, derinant kiekybinius ir kokybinius metodus. Vėliau atlikta apklausų dalyvių atsakymų diskurso analizė, siekiant suprasti lyčių savęs reprezentaciją. Tyrimu išsiaiškinta, kad tėvas daro didelę įtaką ugdant lyderystę ir pasirenkant STEAM karjerą, o savarankiškumas ir kūrybiškumas yra vieni svarbesnių elementų šioje srityje. Didelė bendra atsakomybė, vyraujanti namuose, patvirtina, kad šeimos kontekstas yra gyvybiškai svarbus. Kita vertus, STEAM karjeroje vis dar išlieka į vyrus orientuota perspektyva, kuri riboja moterų lyderystę. Vis dar reikalinga aktyvi veikla politikos, edukacinių programų ir socialinio teisingumo srityse, kad būtų sukurti lygybės ir socialinio teisingumo santykiai tarp vyrų ir moterų, ypač STEAM srityse.