Klaviatūros įtaka rašybos klaidoms, susijusioms su rašto ženklų vartojimu - Grigas, Gintautas; Pedzevičienė, Sigita (Information & Media, 2009)
Analizuojama daromų rašybos klaidų, susijusių su vengimu vartoti raides su diakritiniais ženklais, priklausomybė nuo ženklų išdėstymo klaviatūroje. Analizei pasirinkta miestų rašyba pokalbių sistemos „Skype“ abonentų registracijos duomenyse. Palyginamos įvairių kalbų kompiuterio klaviatūros ir daromų klaidų skaičius, taip pat klaidos, susijusios su atskiromis tos pačios kalbos raidėmis, kurių rinkimo klaviatūra sudėtingumas skiriasi. Gauti rezultatai patvirtina hipotezę, kad daromų klaidų skaičius priklauso nuo raidžių rinkimo klaviatūra sudėtingumo. The Relations Between Keyboard Layout and Spelling Errors of Particular Language Specifi c Letters Gintautas Grigas, Sigita Pedzevičienė Summary The relation between the keyboard layout of language specifi c letters, usually accented letters, and spelling error frequency is investigated. Names of cities in login data of instant messenger Skype are chosen for investigation. Keyboards of 12 European languages using Latin script are related to the number of spelling errors. Similar comparisons are made for letters requiring different efforts for typing within the same language. The obtained results confi rm hypothesis that the number of deliberately made errors depends on the complexity of typing letters. >