Mariaus Katiliškio proza: meniniai monistinės pasaulėvokos kontūrai - Tūtlytė, Rita (Colloquia, 2015)
XX a. pradžios Europos moderniame mene naujai pastebėta jusliškoji žmogaus prigimtis bei iracionalumo matmuo tampa svarbūs instrumentai pasaulio vienovei apimti. Šį modernistinį posūkį bus bandoma taikyti Mariaus Katiliškio prozai skaityti. Straipsnio tikslas – aiškintis, kaip Katiliškio kūryboje į realistinį vaizdavimo principą įsiterpia modernizmo naujovės, t. y. monizmo idėjos sklaida jutimiškumo pagrindu. Dėmesys skiriamas pasaulio vientisumo, reiškinių sąsajumo suvokimui ir raiškai; taip pat gyvenimo pilnumos, gyvybės ir grožio vaizduotei. Tyrimas grindžiamas filosofine monizmo samprata ir jos išsklaida vėlyvajame romantizme, sekama monizmo problematikos refleksija vokiečių literatūrologų darbuose bei skandinavų rašytojų kūryboje; iš šios perspektyvos hermeneutinio rato principu stebima Katiliškio prozos monistinės pasaulėvokos raiška.
Keywords: XX a. Europos modernizmas; XX a. lietuvių literatūra; Marius Katiliškis; monistinė pasaulėvoka; raiška