Aukštaitijos knygos kultūros tyrimų metmenys - Petreikis, Tomas (Bibliotheca Lituana, 2018)
[straipsnis ir santrauka lietuvių kalba; santrauka anglų kalba] Aukštaitijos regionas, išsitekdamas tam tikroje kultūrinėje ir ekonominėje erdvėje, savaimingai sukuria sąlygas atsirasti knygos reiškiniams, kurių visuma įvardijama kaip regioninė knygos kultūra. Straipsnyje siekiama apibrėžti knygos kultūros koncepto taikymo galimybę Aukštaitijos regiono atveju. Iškeliami probleminiai klausimai dėl tyrimo objekto teritorinės apibrėžties ir pateikiami galimi sprendimo būdai. Aptariamos kompleksinių ir sisteminių tyrimų prieigos galimybės vykdant regioninius knygos kultūros tyrimus. Detaliau pristatomas Vladimiro Vasiljevo sisteminis tyrimų modelis. Atskirai aptariamos aukštaičių tarminės knygos integravimo galimybės tiriant Aukštaitijos knygos kultūrą.