Baltijos šalių listinguojamų įmonių kapitalo struktūros sąsajų su vidiniais ir išoriniais veiksniais vertinimas ekonominio šoko metu - Pileckaitė, Odeta; Subačienė, Rasa (Buhalterinės apskaitos teorija ir praktika, 2023)
Kapitalo struktūros formavimo ir valdymo sprendimai yra svarbūs instrumentai įmonių finansų valdyme ypač ekonominių sukrėtimų metu. Tad pastarųjų metų iššūkiai (ekonominis šokas) formuoja poreikį įvertinti, kaip įmonių kapitalo struktūra kinta priklausomai nuo išorinių bei vidinių veiksnių. Tyrimo tikslas – įvertinti Baltijos šalių listinguojamų įmonių kapitalo struktūros kitimo tendencijas bei sąsajas su vidiniais ir išoriniais veiksniais. Tyrimo objektas – Baltijos šalių listinguojamų įmonių kapitalo struktūra, jos sąsajos su išoriniais ir vidiniais veiksniais ekonominio šoko metu. Siekiant įgyvendinti tyrimo tikslą, taikomi regresinės, koreliacinės, ekspertinio vertinimo, sintezės, lyginamosios analizės metodai. Remiantis koreliacine analize buvo identifikuota, jog Baltijos listinguojamų įmonių kapitalo struktūra kinta priklausomai nuo analizuojamo periodo, o pokyčiai labiausiai yra sąlygojami tokio vidinio veiksnio, kaip grynasis pelningumas. Remiantis regresine analize buvo nustatyta, jog ekonominio šoko metu labiausiai įsiskolinimo koeficientas buvo veikiamas mokestinės naštos. Tai iš dalies parodo, jog ekonominio šoko metu Baltijos listinguojamų įmonių kapitalo struktūra buvo labiau veikiama išorinių veiksnių.
Keywords: kapitalo struktūra; ekonominis šokas; išoriniai veiksniai; vidiniai veiksniai; Baltijos listinguojamos įmonės