Aplinkosauginės valdymo apskaitos sistemos kūrimas: konceptualus požiūris - Medeckytė, Kamilė; Tamulevičienė, Daiva (Buhalterinės apskaitos teorija ir praktika, 2023)
Daugėjant aplinkosauginių problemų, susidarančių dėl žmogaus vykdomos veiklos, kaip antai netinkamas gamtos išteklių naudojimas, spartus miškų naikinimas, radioaktyviųjų ir kitų cheminių atliekų išmetimas į vandens telkinius, dirvožemį ir atmosferą, verslo aplinkoje pradėjo formuotis darnaus vystymosi ir neigiamo poveikio aplinkai mažinimo praktika – aplinkosauginė valdymo apskaita. Ši apskaitos kryptis tapo svarbia priemone, padedančia analizuoti, vertinti, kontroliuoti ir valdyti aplinkosauginį įmonių efektyvumą. Vis dėlto mokslinėje literatūroje platesnių tyrimų, sistemiškai vertinančių aplinkosauginės valdymo apskaitos diegimo ir plėtojimo įmonėje galimybes, yra nepakankamai. Todėl šiuo tyrimu siekiama identifikuoti aplinkosauginės valdymo apskaitos sritis, instrumentus, rezultatų ir poveikio matavimo priemones bei kitus šios apskaitos elementus, juos tikslingai sujungti ir sukurti konceptualizuotą aplinkosauginės valdymo apskaitos sistemą. Apibendrinus mokslinės literatūros bei sisteminės analizės tyrimo rezultatus, pateikiama konceptuali aplinkosauginės valdymo apskaitos sistemos struktūra, sudaryta iš tokių sistemai būdingų elementų: 1) tikslai; 2) įvestis; 3) procesai; 4) išvestis/rezultatas; 5) grįžtamasis ryšys; 6) išorės aplinkos sąlygos. Tokios sistemos įdiegimas leistų pagerinti aplinkosauginės valdymo apskaitos plėtrą, užtikrinančią ilgalaikį įmonių veiklos tvarumą ir ekologinį efektyvumą.
Keywords: aplinkosauginė valdymo apskaita; aplinkosauginės valdymo apskaitos sritys; aplinkosauginės valdymo apskaitos instrumentai; aplinkosauginės valdymo apskaitos sistema