Darbo vietos skaitmeninės brandos lygio poveikis suvokiamai darbuotojų gerovei moderuojant kontrolės lokusui - Stankevičienė , Asta; Budrionytė, Ramunė; Baniulienė, Vilma (Buhalterinės apskaitos teorija ir praktika, 2022)
Darbuotojo kontrolės lokuso nulemti pasirinkimai veikia jo suvokiamą gerovę, tačiau pasigendama tyrimų, kurie parodytų, ar kontrolės lokusas veikia kaip tiesioginis veiksnys, ar ir kaip moderatorius. Tyrimo tikslas – nustatyti darbo vietos skaitmeninės brandos lygio poveikį suvokiamai darbuotojų gerovei moderuojant kontrolės lokusui Lietuvos bankų sektoriuje. Tyrime taikyta mokslinės literatūros analizė ir sintezė, interpretavimas, apibendrinimas, atlikta 232 Lietuvos komercinių bankų darbuotojų apklausa, kurios duomenų analizei ir išvadų formulavimui naudoti aprašomosios statistikos metodai, reikšmingumo testai, daugianarė regresinė analizė. Tyrimo metu nustatyta, kad kontrolės lokusas moderuoja santykį tarp darbuotojų suvokiamos gerovės ir skaitmeninių įrankių reikšmingumo ir skaitmeninių įrankių naudojimo, nors ryšys silpnas. Dominuojant vidiniam kontrolės lokusui, darbuotojai mano, jog skaitmeninių įrankių reikšmė jų darbe yra didelė ir svarbi, lyginant su šių įrankių naudojimo dažnumu. Darbuotojai su išoriniu kontrolės lokusu yra linkę daugiau naudotis skaitmeniniais įrankiais ir, jų pagalba atlikti paskirtas užduotis, jaučia didesnę psichologinę gerovę. Respondentai, turintys aukštą vidinį kontrolės lokusą, dažniau užima aukštas pareigas, turi pavaldžių darbuotojų bei dirba su sudėtingesniais skaitmeniniais įrankiais – jiems aktuali ne įrankių gausa ar naudojimo dažnis, o reikiamas funkcionalumas ir galimybės. Todėl tokių darbuotojų suvokiamai psichologinei gerovei didesnę įtaką daro skaitmeninių įrankių reikšmingumas.
Keywords: darbuotojų gerovė; skaitmenizacija; skaitmeninė branda; skaitmeniniai įrankiai; kontrolės lokusas