Reikšmingo iškraipymo ir specifinių rizikos veiksnių identifikavimas finansinių ataskaitų audite - Žukauskaitė, Deimantė; Daujotaitė, Dalia (Buhalterinės apskaitos teorija ir praktika, 2022)
Pastaruoju metu, dėl kintančios geopolitinės situacijos, ekonominio nestabilumo ir pažeidžiamumo, praktikuojantys auditoriai susiduria su naujai atsiradusiais iššūkiais, kurie turi įtakos finansinių ataskaitų reikšmingo iškraipymo rizikos nustatymui ir vertinimui. Šio straipsnio tyrimo tikslas – identifikuoti pagrindinius reikšmingą iškraipymą ir specifines rizikas (apgaulės, apskaitinių įverčių ir veiklos tęstinumo) lemiančius veiksnius, kuriuos auditoriai turėtų apsvarstyti spręsdami dėl finansinių ataskaitų reikšmingo iškraipymo lygio nustatymo. Tikslui pasiekti iškelti du uždaviniai: sudaryti pagrindinių reikšmingo iškraipymo ir specifinių rizikų veiksnių sąrašus; atlikti anketinę apklausą patvirtinti sudarytus sąrašus. Atliekant tyrimą taikyti šie tyrimo metodai: mokslinės ir norminės literatūros turinio analizė ir sisteminimas, palyginimas, loginė analizė, anketinė apklausa bei apibendrinimas. Tyrimo metu sudarytas pagrindinių veiksnių, lemiančių reikšmingo iškraipymo ir specifines rizikas sąrašai, kurių išsamumas patvirtintas Lietuvos audito įmonių auditorių ir jose dirbančių auditoriaus padėjėjų anketinės apklausos metu. Gauti tyrimo rezultatai rodo būtiną nuodugnesnį specifinių rizikų vertinimo poreikį. Sudaryti reikšmingo iškraipymo ir specifines rizikas lemiančių veiksnių sąrašai gali būti naudingi audito įmonių auditoriams vertinti finansinių ataskaitų reikšmingo iškraipymo riziką.